Plant Activity Organik Sıvı Gübre

toprak-yosunlasmasi

Toprak Yosunlaşması Neden Olur?

Toprak yosunlaşması neden olur sorusu bu dertten muzdarip pek çok kişinin sormuş olduğu sorulardan biridir. Oluşan yosunlar can sıkıcı bir durum olmakla birlikte bu yosunların neden kaynaklı olabileceğinin tespiti bu durumun çözümünde etkili bir yöntem olacaktır. Topraktan ziyade çim en fazla yosunun görüldüğü yerlerin başında gelmektedir.

Toprakta nemin oluşmasına neden olabilecek birçok etken bulunmaktadır. Uygulanacak bazı yöntemlerle birlikte istenmeyen yosunlardan en kısa sürede kurtulmak mümkün olacaktır. Önlem alınmayan ve temizlemeyen yosunlar çimlerin ve toprağın zarar görmesine neden olabilecektir.

Toprak Yosunlaşmasının Temel Sebepleri

Toprakta yosun oluşmasına sebep olan birden çok durum bulunmaktadır. Çok fazla nemli topraklar ya da düşük pH değerine sahip olan topraklar, verimsiz topraklar ve çok kısa çim kesimi yapmak bu durumun temel sebepleri arasında yer almaktadır.

Yosunlar birçok çeşitte olabilmektedir. Bunlardan biri olan kara yosunu en sık karşılaşılan yosunlar arasında yer almaktadır. Toprak nemi fazla olan yerlerde eşeysiz ve eşeyli üreme ile çoğalan yosunlar kısa sürede bulunduğu alanda yayılırlar. Yosunlardan kurtulmak isteyenlerin belirli zamanlarda yosun temizliği yapmaları gerekmektedir.

  • Kış ve yaz aylarında su baskınlarının olması,
  • Toprağın su tutma özelliğinin zayıf olması,
  • Çim alanlarının kötü hazırlanmış olması,
  • Çok fazla aşınan çimler toprakta yosun oluşmasına neden olabilecek diğer nedenler arasında yer almaktadır.

Toprak Yosunları Nasıl Temizlenir?

Çimlerin düzgün ve sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak ve dikkat çekici hoş bir renge sahip olması için toprak yosunlarının temizlenmesi gerekmektedir. Çim üzerinde yer alan yosunlar çimlerin durumuna bağlı olarak yılda bir ya da iki defa temizlenmelidir.

Yosunun temizlenebilmesi için tırmık veya özel bir kazıcıya ihtiyaç duyulmaktadır. Ot tırmığı yardımı ile yosunların temizliği yapılabilecektir. Kazınan yosunlar tırmık yardımı ile toplanarak atılmalıdır. Yosun temizleme işlemi zor ve meşakkatli bir işlemdir. Bu süreçte dikkatli ve sabırlı bir şekilde çalışma sürdürülmesi gerekmektedir.

Temizlenen toprakta tekrardan yosun oluşmaması için toprak nemi uygun şartlara ayarlanmalıdır. Toprakta çim olması durumunda çim bakımı ve kesimi doğru bir şekilde yapılmalıdır. Çok kısa çim kesimi yapmak yosunların yeniden çıkmasına neden olabilecektir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now ButtonHemen Fiyat Al