Plant Activity Organik Sıvı Gübre

Zirai-Don-dan-Korunma-Yollari-Nelerdir-Don-Nasil-Olusur

Zirai Don’dan Korunma Yolları Nelerdir? Don Nasıl Oluşur?

Kısaca sıcaklığın 0 derecenin altına düşmesi ya da 0 dereceye yakın eksi seviyelerde bulunmasına zirai don adı verilmektedir. Oldukça zorlu bir süreç olan zirai don, yeryüzünün radyasyon ve kondüksiyon sebebiyle çok fazla soğuması sonucunda gerçekleşir. Bir diğer don türü de ”Efektif Don” olarak adlandırılır ve soğuk havalar rüzgar vasıtasıyla gelir. Bu süreç içerisinde çeşitli yöntemler bulunmuş ve denenmiş olsada bölgeye göre ve yetiştirilen şeye göre bile farklı müdahalelerde bulunmak gerekebilmektedir. Tüm bunların yanı sıra eğer bu don konusundan muzdaripseniz ve kolay birkaç işlem ile içinizin rahat olmasını isterseniz Plant Acitivity Organik Sıvı Gübre‘yi inceleyebilirsiniz. İsterseniz kısa ve net olarak Zirai Don’dan Korunma Yolları Nelerdir? Don Nasıl Oluşur? hemen göz atalım!

Zirai Don Nasıl Oluşur?

Zirai Don’un etkisini tam olarak göstermesi için belirli hava koşulları gerekmektedir. Bu sebeple tüm ülkemizde ki tüm bölgeler bu etkiye maruz kalmayabilmektedir. Ancak anlık olarak değişen hava koşullarını da takip edip bu doğrultuda önlem almak önemlidir. Geç uygulanan önlemler emeklerimizin kaybolmasına sebebiyet verebilir. Peki bu don olayı oluşması için temellikle hangi hava koşulları gerekiyor? Gelin, bakalım:

  • Bir bölgenin soğuk ve kuru bir polar hava kütlesi tarafından doldurulmuş olması
  • Havanın sakin ve açık bir şekilde olması
  • Su buharı oranının oldukça düşük olması
  • Karasal bir sıcaklık iklimi
  • Ayrıca tüm bunlardan bağımsız olarak rüzgarlar ile gelen ‘soğuk hava dalgaları’

kısaca bu maddeler don için oldukça elverişli hava koşullarının oluşmasına sebep olurlar.

Zirai Don’un Zararları Nelerdir?

Toprak ve bitkiler için hem de toprakta yaşayan canlılar için çok zararlı etkileri olan don olayı dikkate alınması gereken bir durumdur. Ani olarak hava değişimleri ve yukarı bahsettiğimiz temel etmenler ile oluşabileceği gibi sadece 0 derecenin altında saatler süren hava olayları da etki edebilmektedir. Zirai don çoğunlukla önlemi alınabilecek bir durum iken toprak koşuluda bu durumun kontrol altına alınmasında önemli bir etmendir. Peki, zirai don toprağa nasıl bir etki yapıyor kısaca anlatalım.

Toprak ve dolaylı olarak da bitkiler güneşe ve suya temek olarak ihtiyaç duyarlar. Ancak havaların birden ani şekilde soğuması ve eksi değerlere kadar gelmesi uzun süre tolere edilemeycek bir durumdur. Bu sebeple soğuk hava koşulunun etkisi altında kalan; Çiçeklenme döneminde ki çiçekler kuruyup dökülür, kış aylarında yeşil aksam kurur, eğer bu don süreci uzarsa ağaç gövdelerinde çatlaklar oluşur ve verimsiz bir toprak oluşur.

Zirai Don’dan Korunma Yolları Nelerdir?

Bahsetmiş olduğumuz gibi zirai don’un pek çok etkisi bulunuyor. Bu etkilerden kurtulmak için yapabileceğiniz birkaç yöntem bulunmaktadır. Bunlardan başlıca:

Don Pervaneleri: Bahçelerinizde bir kule yardımıyla yüksekte bir yere yerleştirilen pervane çalıştıkça toprak üzerindeki soğuk ve sıcak hava dalgasını birbirine karıştırır ve ortam sıcaklığını dengeler. Ancak bu işlemin yatırım maliyeti ve diğer giderleri oldukça yüksek meblağlara ulaşabilmektedir.

Ağaç Üstü Spring Sulama Sistemleri: Bunun için bahçenizde yeterli miktarda su kaynağı bulunması gerekmektedir. Çalışma mantığı ise, bitkilerin üzerine don zamanlarında su akıtır. Bu su soğuk hava dalgası ile bitkileriniz arasında bir tabaka görevi görür. Bu sulama yöntemi güneş tekrar yükselene kadar devam eder.

Plant Activity: Yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerden daha uygun fiyatlı ve daha pratik bir yöntem istiyorsanız ürünümüz olan Plant Activity tam size göre! Doğrudan, sulandırılarak ve püskürtme yöntemi ile uygulayabileceğiniz bu ürün don olayından 12 saat önce uygulandığında minimum seviyede zarar görmenizi sağlar. Üstelik duruma göre bitkinin yaprağına, gövdesine ve toprağına uygulanabilmektedir.

Bahsetmiş olduğumuz bu don olaylarında her zaman yanınızda olan Plant Activity ürünümüzü satın almaya karar verdiğinizde bulunduğunuz bölge ve hangi meyve ya da sebze için kullanacağınız hakkında bizlerle iletişime geçerek bilgi almalısınız. Aynı şekilde kafanıza takılan her türlü soru için hemen bizlerle kolay iletişim sağlayabilirsiniz. Organik Sıvı Gübre denildiği zaman yardımcınız Plant Activity!

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now ButtonHemen Fiyat Al