Plant Activity Organik Sıvı Gübre

bitkilerde-tozlasma-nedir

Bitkilerde Tozlaşma Nedir?

Tozlaşma bir diğer ismi ile polenleşme erkek bitkilerin ürettiği polenlerin dişi polenler üzerine yapışması olayıdır. Bitki türlerinin devamlılığı açısından son derece önemli bir olay olan tozlaşma insan geleceği açısından da oldukça kıymetli bir gelişmedir. Polinasyon sonucunda bitkiler varlığını sürdürerek uzunca yıllar doğadaki hakimiyetlerini devam ettirirler.

Polinasyon ya da tozlaşma erkek bitkilerin organlarında polen üretimi ile başlar. Özellikle bu konuda kafasında soru işareti bulunan birçok kişi bitkilerde tozlaşma nedir sorusunu sıklıkla sorarlar. Üretilen polenlerin dişi bitkilerin üst kısımlarına yani tepeciklerine yapışması sonucunda polenleşme denilen olay gerçekleşir. Dişi bitkinin tepeciğine yerleşen polen zamanla dişicik borusu olarak adlandırılan yumurtalığa iner ve burada dölleme oluşur. Tüm bu işlemlerin gerçekleşebilmesi için bazı etkenlere ihtiyaç duyulur. Bu etkenlerin başında ise böcek, hava ve su gelir.

Tozlaşma Sonrası Neler Olur?

Bitkilerde polenleşme yatay ve dikey olmak üzere iki farklı şekilde meydana gelir. Tozlaşma sonrası olanlar içerisinde döllenme faktörü rol oynar. Döllenme sonrasında ise zigot denilen tohum meydana gelir. Aynı şekilde zigotta bölünerek çoğalır ve istenilen besin depo alanı oluşur. Doğadaki tüm bitkilerin devamlılığı açısından önemli bir faktör olan tozlaşma insan hayatında da önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle bitkilerin tozlaşma döneminde gerekli her türlü tedbir alınmalı ve bu konuda tüm ihtiyaçlar karşılanmalıdır.

Özellikle ilkbahar mevsiminin gelmesi ile birlikte tozlaşma yani polenleşme daha sık meydana gelir. Rüzgarın etkisiyle uçuşan tozlar dişi çiçeklerin tepecik kısmına yerleşir. Döllenme sonrasında bitkilerin çoğalması ve devamlılığını sağlaması açısından büyük role sahip olan tohumlar meydana gelir.

Tozlaşma Olmazsa Ne Olur?

Bitki gelişimi ve devamlılığı açısından tozlaşma çok önemli ve ciddi bir olaydır. Eğer tozlaşma olmazsa doğadaki hiçbir bitkinin kalıcılığı da olmaz. Bu nedenle besinlerin ve bitkilerin devamlılığı açısından polenleşme önemlidir. Gözle görülmeyen kadar küçük tanecikler olan polenler erkek bitkilerin üretimlerini yapması ile birlikte rüzgârın etkisiyle de diğer bitkiler üzerine inerler. Tozlaşmanın olmaması tohum ve meyvelerin üretilememesi anlamına gelir. Bu nedenle yaşadığımız dünyada insan hayatı için tozlaşma gerekli ve olmazsa olmaz bir olaydır.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now ButtonHemen Fiyat Al